::my followers::

Friday, December 30, 2011

you da one.

i am totally in love with you!






You the one that I dream about all day
You the one that I think about always
You Are The One So I Make Sure I Behave!
My love is your love, your love is my love

Baby, I love you, I need you here
Give me all the time
Baby we meant to be
You got me, smiling all the time

Cause you know how to give me that
You know how to pull me back
When I go runnin, runnin
Tryin' to get away from loving ya
You know how to love me hard
I won't lie, I'm falling hard
Yep, I'm falling for ya but there's nothin wrong with that



You Da One - Rihanna

Monday, December 26, 2011

change.

assalamualaikum and hello peeps. :)
i was home last Saturday and straight away having a fever. but now i am in kL. visiting my aunt here in Kampung Baru.
2 days in Port Dickson makes me realize that everything around me is changing. so did the people.
people change because the world's changing. there's a lot of major change around Port Dickson. and i hope they are for goods. dah ada al-ikhsan, quite bigger than the one in seri iskandar. the new McD pun dah beroperasi. tapi tak berkesempatan pergi and hang out dekat situ. i just only been able to observe it from some distance. they are open 24 hours including the drive-thru. what should i say? PD is getting bigger. bigger. what i mean is, it's getting to be a big town. plus there are more things will be happening at the PD Waterfront. pity me, i couldn't even get a chance to go there. entahla. kawan-kawan aku yang budak-budak uitm pun sah-sahla dah pergi area kat situ. agaknya sampai dah nak termuntah dah. aku je yang belum pernah jejak kaki lagi. lepas transit kat rumah mak lang ni. nanti terus balik ke pantai remis, lepas tu balik seri iskandar. lepas tu siapkan assignment yang banyak tu. lepas tu submission, lepas tu trip lagi, lagi dan lagi. such a busy semester. duit pun terbang melayang bila fikirkan aku ada 5 study trip. the major one is to johor bahru. aku dengar ada budak gelar fakulti aku, fakulti pelancongan sebab every semester, bas uitm akan berderet-deret depan fakulti every week. and kos aku ni pun salah satu kos yang banyak aktiviti melancong. setiap sem mesti ada. tak pernah tak ada.
okaylah..dah nak maghrib ni. see ya when i came back from kampung. :)

Thursday, December 15, 2011

just another hectic semester

hello peeps.
it's been 3 weeks since i left this blog.
sumpah bz weyh. sangat-sangat busy compared to the other semester.
sebab aku amek studio park and open space plus planting design ii.
and bertambah busy sebab aku sekarang duduk luar dari kampus. nak kena kejar bus lagi. nak deal dengan budak-budak rumah lagi. tapi enjoy jugak sebab rutin hari-hari berbeza. and jumpa macam-macam jenis orang masa dalam bus. aku dengan geng pun sakan la gelakkan perangai orang yang tahpapetuh. tapi for sure la ada jugak orang gelakkan aku sebab aku kadang-kadang cam katun sket. ahahaha
fair and square la kan. tapii...
aku dah dapat kolej! well, DAH DAPAT STAY DALAM KAMPUS. best of all, dengan one of my bestie. nemo. :)
semenjak duduk luar, and inche jimmy pegang jawatan dalam LADS, masa untuk kitorang sangat la tak banyak. lepas tu dia yang sibuk suruh aku wat rajuan kolej. almost everyday dia akan tanya benda alah yang satu ni. yelaa..since aku stay luar, dah kurang masa nak lepak sama-sama. sampai dia kata, "saya tak boleh la kalau tak ada awak"
serius terharu dengar dia cakap macam tu okay.
well, insyaALLAH lepas mid sem, aku dengan geng pindah dalam :)
bye guys.

Friday, November 18, 2011

farewell treat : choc chip muffin

hello peeps.
i'm going back to seri iskandar tomorrow morning. alone. 
due to the no-one-wanted-to-send-me-back-to-the-campus, i have to take the bus. -______-
doakan aku selamat sampai. and doakan aku dapat kolej. :)
tadi sempat la bake some muffin. choc chip muffin.


here's the recipe. 



Bahan-bahan ( Hasilkan lebih kurang 24 biji)

  • 170 g mentega
  • 160 g gula kastor (boleh gunakan gula perang)
  • 4 biji telur gred A
  • 300 g tepung gandum
  • 50 g serbok coklat
  • 20 g baking powder
  • 1 camca teh esen vanilla
  • Choc chip utk filling secukupnya
  • cup secukupnya (kurang lebih 24 biji)
  • 160 ml susu coklat segar 




Cara-cara

  • Pukul mentega dan gula kastor hingga kembang. Masukkan telur satu per satu dan juga esen vanilla, sambil terus memukul hingga adunan menjadi putih.


  • Gaul tepung bersama baking powder, serbuk coklat dan ayak. Masukkan tepung ke dalam adunan mentega berselang-seli dgn susu segar hingga habis. Gaul rata.

  • Sudukan adunan ke dalam muffin cup, jangan penuh. Isikan sedikit chocolate chip dan tambah adunan muffin diatasnya. Anggaran 3/4 penuh. Tabur dgn sedikit lagi chocolate chip dan susun dalam dulang pembakar.
  • Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C, selama 20 - 25 minit. Bergantung pada keadaan oven masing-masing.
  • Keluarkan dan sejukkan. Nak makan masa hangat-hangat tu pun boleh juga..... sesuai untuk minum petang di taman (kalau ada taman laa......)
dedicated khas untuk inche jimmy. :)



tadaa..dah siap. sorry. gambar masa dalam cup tak ambil. khusyuk sangat sampai lupa. bhahahaha
actually buat untuk inche jimmy. sebab tu choc chip tu jadi macam tu. 

^________^

ok bye..ada masa jumpa lagi. tolong jaga blog ni yeah? will ya?

Thursday, November 17, 2011

McDonalds sendiri bagi amaran pada masyarakat?

nampak tak? tak nampak sila klik untuk melihat perkembangan bayi anda. 
-_____-

pernah tengok gambar ni kat mukabuku? tak pernah? haa..tengok la sekarang.
mcD sendiri bagi warning dekat pengunjung-pengunjung setia dorang. acrylamide yang terkandung dalam makanan berwarna keemasan seperti kentang, roti bun, dan kopi. sila baca lebih lanjut.



  1.  What is acrylamide?
    Acrylamide is a chemical that can form in some foods during high-temperature cooking processes, such as frying, roasting, and baking. Acrylamide in food forms from sugars and an amino acid that are naturally present in food; it does not come from food packaging or the environment.
  2.  Is acrylamide found anywhere else? Does it have industrial uses? 
    Acrylamide is produced industrially for use in products such as plastics, grouts, water treatment products, and cosmetics. Acrylamide is also found in cigarette smoke.
  3.  Is acrylamide something new in food? When was acrylamide first detected in food? 
    Acrylamide has probably always been present in cooked foods. However, acrylamide was first detected in certain foods in April 2002.
  4.  Is there a risk from eating foods that contain acrylamide?
    Acrylamide caused cancer in animals in studies where animals were exposed to acrylamide at very high doses. Acrylamide causes nerve damage in people exposed to very high levels at work. FDA has not yet determined the exact public health impact, if any, of acrylamide from the much lower levels found in foods. FDA is conducting research studies to determine whether acrylamide in food is a potential risk to human health.
  5.  How does acrylamide form in food?
    Acrylamide forms from sugars and an amino acid (asparagine) during certain types of high-temperature cooking, such as frying, roasting, and baking.
  6.  What kinds of cooking lead to acrylamide formation? In what foods?
    High temperature cooking, such as frying, roasting, or baking, is most likely to cause acrylamide formation. Boiling and steaming do not typically form acrylamide. Acrylamide is found mainly in foods made from plants, such as potato products, grain products, or coffee. Acrylamide does not form, or forms at lower levels, in dairy, meat, and fish products. Generally, acrylamide is more likely to accumulate when cooking is done for longer periods or at higher temperatures. (See Additional information on acrylamide, diet, and food storage and preparation.)
  7.  Should I stop eating foods that are fried, roasted, or baked?
    No, all these foods are part of a regular diet. FDA's best advice for acrylamide and eating is that consumers adopt a healthy eating plan, consistent with the Dietary Guidelines for Americans, that emphasizes fruits, vegetables, whole grains, and fat-free or low-fat milk and milk products; includes lean meats, poultry, fish, beans, eggs, and nuts; and is low in saturated fats, trans fats, cholesterol, salt (sodium) and added sugars.  (See Additional information on acrylamide, diet, and food storage and preparation.)

    nak tahu lebih lanjut. klik sini. :)

    they said nooo..so dengan adanya fakta kat atas ni, aku dah tak takut nak makan fries McD and tanpa rasa serba - salah. hehehehe
    lagipun, kawan aku..fatin, seorang student medic. cehh..medic la tu kan wat x-ray. lecturer dia kata..petik nama lecturer dia pulakkan, hahaha boleh sebabkan kanser kalau kita consume satu kontena fries. means kalau korang tu jenis hari-hari mengadap mekdi. tak makan nasik dah! haa..itu yang jadi penyebab, tapi kalau setakat sebulan sekali, setahun 14 kali, okay la tuuu..hehehe

    p/s---> tadi makan mekdi ngan cik naqie. sedapnye double cisburger. :)
               ok bye. 

Monday, November 14, 2011

"CONTEST TEKA HARGA BURGER!!!"

selamat siang anak-anak, ibu-ibu, bapak-bapak, sempena hari ini...Cik Tikah dengan baik hati telah mengadaka


"CONTEST TEKA HARGA BURGER!!!"


jom ramai-ramai join. :)



BANNER CONTEST




Syarat-syaratnya: (as copied from her blog.)

  • Follow blog cik tikah ATAU letak blog cik tikah di bloglist blog anda. Senang korang nak uptodate dengan contest ini. 
  • Buat 1 entry bertajuk "CONTEST TEKA HARGA BURGER!!!"
  • Letak banner contest yang di'link'kan ke entry ini
  • Teka harga burger kat bawah ini berapa ringgit
  • Tag 3 orang kawan blogger anda & make sure diaorang tahu. Inform them, ok :)
  • Lepas itu, letakkan entry yang anda telah buat dibahagian komen entry ini.

hurmm..dari pengamatan aku laa..ni burger ayam biasa. tak special. so harga dia.. RM2.50.
haa..yela kut. lepas tu tag 3 orang ea.

OK I'M DONE. 
daaa....

Sunday, November 13, 2011

bangga pulak baca artikel ni. ngahahaha

selamat petang anak-anak. ini sesi perkenalan kos cik cumie ye. hahahaha
tahu apa itu senibina landskap?
haaa..tak tahu, meh baca sini.
lai lai lai~

aku tak ingat bila punya artikel ni. tapi tahun ni punya la. and dalam bulan ni.

whoohh..sebagai student kos senibina landskap ni, tibe-tibe terasa bangga pulak baca artikel ni. ngahahaha

apa itu arkitek landskap?
well, setahu akulah. it's all about science and art. dia sama macam arkitek, bina bangunan tapi dari aspek landskap. means seni taman la. tapi bukan calang-calang okay. tengok landskap KLCC Park tu. tu kerja landscape architect la tu. tawu Central Park? kat New York tu? tu pun kerja landscape architect. and he's the one of the famous landscape architect in history. kalau architect at first dia consider technology and science je. so jadi kerja landscape architect yang convinientkan lagi certain project. whether it is environmental friendly ke tak.

tough tak kalau ambil jurusan senibina landskap?
tough or tak tu..i would say it was tough for me. yela..masa part 1 tawu kena maki, drawing kena campak atas lantai. 3 hari tak tido malam buat assignment. bukan esaimen taip-taip okay. drawing. kalau kena redo lagi la rasa macam nak terjun bangunan. ni situasi di UiTM Perak lah. aku tak tahulah kalau dekat u lain.

universiti yang tawarkan kos ini?
UiTM - Diploma and Degree
UTM - both Diploma and Degree.
UPM - Degree je rasa.
UIA - pun degree. tapi yang nak dari asasi pun ada. asasi senibina rasanya.
ini je rasa u yang tawarkan kos ni kat Malaysia. sebab ni bidang baru nak bertapak kat Malaysia.

kos ni belajar apa?
lukis la der. malu la kalau arkitek tak pandai lukis. tu kata lecturer aku la. tapi majoriti yang join kos ni (as far as i know) kena work hard. kalau pandai lukis tapi malas, bye bye. kalau tak pandai lukis tapi rajin practice. welcome. you will be successful. sebab mostly yang aku jumpa science based student yang ambil kimia, biologi macam aku. tapi survive je. tapi...kalau ada basic macam seni, lukisan kejuruteraan lagi la bagus.
favourite aku subject plant materials. hafal nama saintifik pokok. kena tawu macam mana daun dia, bunga, buah dia. batang dia macam mana. semualah! mostly akan kata susah..tapi aku lepas je setiap sem. :)

ini antara hasil kerja aku sepanjang bergelar student landscape architecture kat uitm perak.

drawing semua..aku tak ingat dah entri yang mana. tapi yang ni sebagai contoh 




yang ni nama dia kolaj. made out of torn magazines' pages. saket weyh nak buat benda alah ni. 


okay. that's all for today. for those SPM candidates yang berminat nak join kos ni. sila-silakan la apply dalam UPU korang nanti ye. :)
and welcome to the my new freshies. ngahahahaha
sem depan da senior la beb..part 5 a.k.a year 3. 
sukenyaaa...
ok bye guys. 

ordinary birthday

yeahh..hello peeps. it was my birthday yesterday :)
just an ordinary birthday since my dad is working. people was so busy doing their wedding ceremony including my cousin. unfortunately i wasn't attending her wedding because i am sick. huhuhu
birthday girl got sick. kesiannnn.. 
-_________-


there's no cake for this year since my mum tak sempat nak bake and tak kan la i nak bake sendiri. hahaha
maybe malam ni baru nak bake a cake. since i wanted to eat satay so badly, they bought me some satay kajang haji samuri at their franchise nearby. luckily i eat with passion since they are really good. 


what did i treasure for my birthday?


birthday wishes from my family :)


a one year engagement with inche jimmy. :)
*not really engaged actually but i took it as an engagement since i'm promising to marry him*
more info..read it here 


a number of messages and calls from close friends and 105 birthday wishes on fb.
i am so grateful that all the 105 wishes came up from my friends mostly were my mrsm, matriculation, schools, and campus friends. 


a birthday call from anis, my best friend who is currently studying in mesir. she called directly from there and sang a happy birthday song for me. i am touched.


a sony mp3 from inche jimmy. it's not a brand new mp3. but it is his mp3. the mp3 that he loves so much. but now he'd bought an iPod for himself so i am not feeling guilty to accept it. hahahaha






that's all for my birthday :)
ok bye. 





Saturday, November 12, 2011

tag dari eirma rohayu

RULES :)

1. You must post these rules.
2. Each person must post 11 things about themselves in their journal.
3. Answer the questions the tagger set for you in their post. And create eleven new questions for the people you tagged to answer.
4. You have to choose 11 people to tag and link them on the post.
5. Go to their page and tell them you have tagged HIM/HER.
6. No tag back.
7. No stuff in the tagging section about "YOU ARE TAGGED IF YOU ARE READING THIS" YOU LEGITIMATELY (a.k.a REALLY, TRUST, WITH ALL HONESTY) have tagged 11 people.


11 special fact about me :D

i am currently 20 at this moment.

i dislike anything called amphibians and reptile. especially FROGS


i love food so much. 
(via chickenshit)

i have a sweet-tooth

i often need times on my own

music is what i feel like

i usually have a happy day

i am engaged.

i prefer letters than e-mails.

i am in love with photography

i love baking and cooking

The questions from eL-nUr viVi a.k.a eida comel 

1. Kenapa awak suka berblogging?
    actually...it's my online journal at first.

2. Awak ada secret admirer?
    none i know at the moment    

3. Cita-cita awak?
    landscape architect.

4. Kenangan manis yg paling awak suka?
    not to share..hahaha

5. Single or couple or married or engaged?
    engaged
    
6. Perkara yg awak suka buat?
    makan.
   
7. Perkara yg awak x suka buat?
    kena paksa
    
8. Kalau awak dpt 1 juta.. Apa awak nak buat? (halal)
    beli rumah.
   
9. Kereta kesukaan awak?
    suzuki swift
    
10. Perkara awak nak buat tapi x mampu dilaksanakan?
      shopping. tade duit -____-
   
11. Dah follow saya? :p
      sudahhhh.
   

Soalan dari Cik Eirma Rohayu, sila jawab dgn berhemah, 
jgn gelojoh :)

- Bila start berblogging?
dua tahun yang lalu

- Ape nama gf/bf sekarang?
inche jimmy

- Ada simpan spare gf/bf tak? Jujur! 
x..i'm a loyal person

- Apa hadiah paling bermakna yg disimpan dr dulu sampai sekarang?
kad-kad besday dr zaman sekolah.

- Suka bf/gf yang mcm mana?
macam sekarang

- Keputusan peperiksaan yg terbaru? Kalo tak belajar, pencapaian kerja anda.      Wajib jujur ya!
3 pointer je.

- Ada musuh tak?????? Haa....
entah. kalau ada lovers mesti ada haters

- Kenapa buat akaun Facebook? Bg 3 sebab.
senang nak bersosial, saja meggedik nak ada, ^______^

- Kalau kena wat surat wasiat, wasiat ape yg korang akan tulis?
wahai anak-anakku, entah..tak terfikir lagi la.

- Sape kawan baik anda?
anis iriane, nadzirah zulkepli, amalina, fatin nabila, nabila mohammed, naima manan

- Lastly, dah follow sy belum? Tak paksa pun, tp amalan sesama blogger :)
sudah lama laa..


nak tag ke 11 orang?
malasnyaa..

nurul syafiqah kasman

Friday, November 11, 2011

Contest: Blog Ter-Comel

selamat malam bloggers. cik cumie sedang giat join contest. tengok contest pun contest untuk blog tercomel.
of course la aku rasa blog ni dah cukup comel macam tuan dia jugak  nak join contest ni. hehehe
sape nak join, kilik sini ye. :)


contest ends 19/11/11

saya tag 


~sekiannn~

^__________^

Contest Tema Blog Paling Unique

dah lama tak join contest. dulu pernah menang. tapi sebab busy dekat kampus, 
tak tahu pun yang aku menang.
frust taw. huhuhu. tapi..sape nak join, klik sini okay.


contest ends on 2 Dis 2011. 
:)

SEGMEN : JOM PROMOT BLOG SAYA!!

selamat malam semua..penat juga cik cumie ber-blogwalking tadi. and terjumpa segmen ni dalam salah satu blog yang cik cumie terjah. 
that is blog cik may
hurmmm..nak join la. :)




syarat-syarat: 

Tajuk entry mestilah SEGMEN : JOM PROMOT BLOG SAYA!! 
Copy banner kat atas itu..:)  sudah!
Follow la blog comot ini ye..!!! ^__^  ehh..x comot pun. comel je.
Entry??bebas....  okayh..
Dah? copy link korang tu dan paste kan kat dalam entry ini...  will do :)


hurmmm..itu yang dijanjikan oleh cik may okay. so settle dah la kot. 
^_________^
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...