first week kembali ke alam universiti yang agak chaotic. I'll update about it later. tapi hari ni nak update pasal resepi yong tau fu yang kita buat sebelum balik ke kampus ni. hehe
berbunga-bunga hati bila ramai yang cakap sedap macam kat pasar malam. :D
bahan-bahan rebusan :) |
kuah yong tau fu saya masih di atas api |
sempat packing kan dua tupperware yong tau fu untuk inche jimmy dengan my bestie.
kita guna resepi dari website myresepi and cara-cara masaknya dari blog JintanManis. lepas tu ada la edit-edit sikit ikut citarasa anak tekak saya dengan family.
Kuah Yong
Tau Fu - Resepi asal oleh Kak Minami
Myresipi
Bahan-bahannya:
10 tangkai
cili kering (saya guna 13 tangkai nak bagi pedas)
gula melaka atau gula merah
bijan goreng (tak letak, saya ganti dengan kacang tumbuk)
gula (kalau kurang manis)
garam
3 cm belacan
300 ml air
1 sudu besar minyak
1 1/2 s.b tepung jagung dibancuh dgn 50 ml air
sedikit ajinomoto (saya tak letak)
gula melaka atau gula merah
bijan goreng (tak letak, saya ganti dengan kacang tumbuk)
gula (kalau kurang manis)
garam
3 cm belacan
300 ml air
1 sudu besar minyak
1 1/2 s.b tepung jagung dibancuh dgn 50 ml air
sedikit ajinomoto (saya tak letak)
Sedikit sos
tiram dan kicap manis
Cara-cara:
1. Goreng
cili kering seketika, angkat dan ketepikan, rebus gula merah bersama sedikit
air, pastikan gula merah betul-betul larut.
2.Setelah
gula merah mendidih angkat dan tapiskan, kemudian masukkan cili kering yang
siap digoreng tadi bersama air gula melaka serta belacan di dalam blender,
blender hancur.
3. Curahkan
bahan yang di kisar tadi di dalam kuali yang berisi minyak bekas gorengan cili
kering tadi, masak hingga mendidih, kacau sebati dan masukkan garam.
4. Untuk
pekatkan kuah, masukkan bancuhan tepung jagung atau tepung kanji kentang (
katakuriko). Bila dah pekat tu bolehlah masukkan kacang tumbuk.
Tips-tips
tambahan dari ros@jintanmanis.com
1. Pastikan
menggunakan api yang kecil, dan jangan sesekali guna api yang kuat untuk
menggoreng cili kering.
2. Sentiasa
di kacau selalu cili kering yang sedang digoreng, dan jangan goreng cili
terlalu perang atau jangan dibiar sampai cili menjadi hitam. kalau cili terlalu
perang atau gelap warnanye, kuah yong tau fu akan menjadi pahit.
3. Belacan
yang digunakan kalau boleh bakar sedikit, baru di kisar dengan bahan yang lain.
4. Air gula
merah perlu ditapis dahulu dan pastikan gula merah mendidih dan larut sempurna.
5. Tambah
kan 1 atau 2 sudu kecil minyak bijan dalam kuah supaya kuah menjadi wangi dan
membuatkan kuah menjadi lebih sedap.
6. Kuah
jangan terlalu cair, biarkan pekat sedikit kerana bila kita campurkan
bahan-bahan sampingan yong tau fu yang telah direbus, kuah akan menjadi cair
sedikit, kerana bahan yang telah direbus akan mengandungi air.
Saya guna sosej,
jejari ketam, kek ikan, bebola ikan, kangkung, tauhu kering dan lain-lain
mengikut selera masing-masing.
selamat mencuba. :)
16 comments:
wahhh mesti sedap ni,,kawan2 dok puji lebih ni =) nk sikit
@NORSHAHFEZA HAMSAN: haha..dah selamat dalam perut dah. terima kasih. :)
pandai nyer.... ;) saya kalau nak mkn ni cari kat pasar malam je lah...
whooppsss cumieee! haha ,boleh la nk try nti ^_^
mesti sedap giler ni.. kwn2 pun ckp sedap mcm kat pasar mlm.. rajin buat yong taufu ni.. :)
Nice blog :)
salam kenal sobat :)
bagi - bagi motivasi
semoga bisa jadi semangat
Senyuman adalah sedekah yang indah, karena dengan sedekah senyuman, manusia takkan pernah merasa berhutang apa-apa dan tak kan membuat orang lain merasa terhina
ditunggu kunjungan baliknya yaa :) terima kasih ....
Wow wow nak kena try ni :D
nyum2..
bru lepas makan yongtaufu semalam..
^____^
nice info..
from ::Arkitek Hati::
Segmen Segmen Lagi!! Jom JOIN :) http://sujuelfarahin.blogspot.com/2012/12/segmen-loike-fbpage-bertubi-tubi.html
wah nampak macam sedap je, nak try lah nanty.... :-)
salam ukhwah..
nampak sedap la dik..
nanti akak pun nak try resepi ni.
thanks sharing here (^_~)
amboi macam sdap je :)
boley buat niaga..... heee, (:
haha..bole buka gerai dh la kt pasar mlm..hehe
salam kenal adik..peberet akak ni..nyum2 :)
waa!! lme x mkn yong tau fuu!! lpar pulak ptg2 nih . BW ptg! :)
Post a Comment