::my followers::

Thursday, January 30, 2014

6th Assembly of Landscape Architecture Students (ALAM6)

 Assalamualaikum!

alhamdulillah I am home. dah empat hari sebenarnya. tapi keseronokan dan kepenatan bahana event ALAM6 tu belum habis lagi rasanya.


credit : FB Alam 2014

event ni sepatutnya berlangsung pada bulan Disember yang lepas. tapi sebab ada beberapa isu yang timbul, ia ditunda pada bulan Januari 2014. untuk event tahun ni, IIUM kembali menjadi tuan rumah. seperti yang aku sedia maklum, IIUM merupakan tempat asal event ini dilaksanakan. so berangkatlah beberapa delegasi dari seluruh Malaysia ke program ini.



Bukan semua kolej atau universiti ye boleh join. haha. hanya kolej atau universiti yang ada program berkaitan landskap je boleh turut serta. untuk tahun ni bertambah pula Kolej Geomatika. tak silap aku, ALAM5 dulu Geomatika tak join. tapi tak apalah. it was fun meeting new people. :)
konsep ALAM6 tahun ni ialah KEMBALI. kembali tu merujuk kepada pusingan urutan penganjuran ALAM dimana IIUM adalah permulaan ALAM yang pertama. *gua dah cerita ptadi pasal ni* 
keduanya sebab KEMBALI merujuk kepada simbolik manusia kembali kepada alam. apa-apa perbuatan kita akan reflect balik kepada alam. ketiga, berkaitan dengan hubungan manusia sesama manusia dan mencipta hubungan baik dengan Tuhan.

*source : website AlamKembali*

kalau ALAM 5 yang lepas, pembahagian kumpulan ikut nama landscape architect tersohor macam Peter Walker, Frederick Law Olmsted dan sebagainya. tapi ALAM 6 kali ni pakai nama filem-filem P.Ramlee. Klasik gitu. sesuai la dengan tema 'kembali' dan 'Cultural'nya tu. ada group Ali Baba, Tiga Abdul, Madu Tiga, Labu Labi, Bujang Lapuk, Anakku Sazali, Ibu Mertuaku, Ahmad Albab, dan beberapa lagi. aku tak ingat le. hahaha. 

DAY ONE 
24th January 2014


semua delegasi mendaftar. view from Mahallah Aminah.
ice breaking. Labu Labi. semua nampak awkward lagi. -.-
credit: Atisya Syakilla
Night Forum : I have seen the world change.

DAY TWO
25th January 2014


ni group Tiga Abdul yang punya. :)
credit: Atisya Syakilla
us. delegates from UiTM Shah Alam at our exhibition booth.
Jadila dapat second place pun. :)
credit: Azim Azmi
DIY bench project. Recyled wood palette. ni johannya, group Ali Baba.
credit: Atisya Syakilla


untuk cultural performance malam ni. sorry..I don't have any picture of it. videos pun tak ada. but it was really fun. sorry again guys. 


DAY 3
26th January 2014

Catalyst Run. habis muka kena conteng!
credit: Atisya Syakilla

Water Ballon Fight. Rasanya game ni paling best.credit: Atisya Syakilla

jalan guna tempurung kepala. betul-betul "kembali" ni.
credit: Atisya Syakilla

team saya. Geng Labu Labi. third for Catalyst Run. :)
Credit: Azim Azmi
UiTM Perak with UiTM Shah Alam. we are one.  #inUiTMwetrust
Credit: Azim Azmi 

Anakku Sazali team members.
credit: Atisya Syakilla
sekitar Grand High Tea and closing ceremony ALAM VI

ALAM VI brings good memories 
KAED Gallery, IIUM. Fine architecture.
credit : Abdullah Azhar
sekitar meja buffet. cendol basi pun ada. haha.
credit: Abdullah Azhar
All delegates involved in ALAM VI. IIUM.
credit : Athirah B
Thank you for all the delegates and crew from IIUM. Jumpa lagi next time. ALAM 7 RISDA. 2015. :) 


p/s ---> beberapa gambar yang tak ada credit tu are mine. saja tak letak watermark. thank you for reading. :)

1 comment:

Naruha Atsuko said...

sy delegasi dari IIUM masa alam ke 7.. huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...