::my followers::

Wednesday, February 12, 2014

Carrot Cake

Assalamualaikum!!

I am back. Well, memang aku tengah cuti pun. tapi still banyak kerja dekat rumah ni. biasalah, jadi homemaker sekejap sebab cuti sebulan je. mana la nak dapat nak kerja part time kan. so, duduk rumah ni la kerja aku. cooking, baking, eating and sleeping. hahahaha.

carrot cake. mula-mula aku macam was-was nak makan kek ni sebab aku anti sayur. I not a big fan of veges actually. cerewet banyak. I only eat several types of vegetables in several dish only. contoh macam timun, aku makan timun kalau makan dengan nasi lemak, burger, or sandwich and satay sahaja. kalau ada masakan lain ada timun, I won't eat it. tak tahulah kenapa but it is just like that. Mak aku kata dulu masa kecik..aku peminat tegar sayur. Tapi tanpa sebab munasabah dia jadi terbalik pulak bila besar. okay, done with the fairy-tale. meh usha resepi ni. resepi ni aku ambil dari internet tapi lupa pulak website mana. ada banyak versions of carrot cake. tapi aku prefer yang ni sebab dia rich and moist. and more healthy sebab tak guna butter.



bahan :

4 eggs
1 ½ cup oil (aku guna minyak jagung)
2 cawan gula perang (aku guna 1  ½ cawan je and it's taste normal)
2 cups unbleached all-purpose flour
2 teaspoons baking soda
2 teaspoons ground cinnamon (tak letak)
½ teaspoon ground mace (tak letak)
½ teaspoon ground cloves (tak letak)
1 teaspoon ground ginger
½ teaspoon freshly grated nutmeg (tak letak)
½ teaspoon salt
3 cups grated carrots (aku buat 2 cups je..tak larat nak parut dah. hahaha)
1 cup coarsely chopped walnuts (aku ganti dgn almonds ikut sukatan aku)
1 cup raisins (pun ikut suka aku nak banyak mana)

steps :

1. pukul telur, minyak dengan gula hingga adunan ringan dan berbuih. 
2. ayak tepung, baking powder dan serbuk rempah yang ada.
3. kemudian, masukkan bahan kering ke dalam bekas berisi adunan gula, minyak dan telur tadi. pukul lagi sehingga sebati.
4. masukkan parutan karot, kekacang yang anda guna, halia tumbuk dan kismis. gaul lagi sampai sebati.
5. tuang ke dalam tin kek yang telah di gris dengan butter atau boleh juga alas dengan kertas kek. 
6. bakar sampai lidi penguji keluar bersih (aku guna 175 degree celcius and bakar selama 30 min. )

untuk cream cheese frosting dia

aku guna basic cream cheese frosting recipe.

250 gm cream cheese (suhu bilik)
1/2 cawan butter (suhu bilik)
1/2 to 1 cawan gula icing (depends berapa manis korang nak)
1 sudu teh esen vanilla

ada beberapa version yang letak whipping cream untuk bagi dia pekat and extra lemak. so depends. kalau takda whipping cream boleh letak susu segar. or tak letak either this two pun takpa. kalau nak letak dalam beberapa sudu je depends on how thick you want your frosting to be sebab nanti tak susah nak letak atas kek.  :)

untuk orang tak makan sayur macam aku. kek ni tak jadi masalah pun. sebab sedap and tak rasa sayur pun. hahaha. this is the only way nak bagi sayur masuk perut tanpa buat anak tekak terseksa. :p

Aku ada beberapa lagi resepi yang nak di-share setelah di-eksperimenkan sendiri. so stay tuned. 


1 comment:

tenku butang said...

Haiiiii..Cakkk!!
done follow sini no. 657
sudilah kiranya follow me back yea..
he2.. salam kenal.. keep in touch yea..=)

http://tengkubutang.blogspot.com/

dan my 2nd blog
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...