::my followers::

Wednesday, December 15, 2010

mari ke jepun

sejak bila tah blog cik cumie ni jadi agensi pelancongan kan? hahaha
kali ni nak cerita pasal hanami (花見) yang bermaksud "flower viewing" dalam bahasa jepun. hanami dah jadi aktiviti wajib bagi masyarakat jepun semasa musim bunga. selalunya bulan antara mac, april atau mei. dorang macam buat parti sesama ahli keluarga la. piknik gitu..bawak makanan, minuman, tikar, kamera, ape lagi korang bawak kalau pegi piknik?? 


bunga sakura atau nama lainnyer cherry blossom ni memang dah jadi bunga kebangsaan jepun la. kalau kita ada bunga raya, dorang ada bunga sakura. selalu baca dalam komik jepun macam best je kan hanami ni. ni yang aku macam teruja nak pergi ni. hehehe
tambah pulak inche jimmy memang nak pergi jepun. uwaa..bawak la saya sekali!! kalau waktu malam, aktiviti ni di panggil yozakura (よざくら)  yang bermaksud sakura malam. selalunyer yozakura ni dihadiri oleh remaja-remaja. dorang gantung la tanglung macam-macam warna. macam kat bawah ni. :)
tempat popular untuk hanami ni selalunyer kat Ueno Park, Osaka. tapi kat mana-mana pun boleh asalkan ada pokok sakura laa.



p/s--> inche jimmy sayang, bawak saya pergi jepun ye. hehehe :)

3 comments:

saiazuan said...

nk g jepangggggggg

saiazuan said...

nk g jepangggggggg

~cUmIeChIqI~ said...

meh2..jum wat trip g jepangg!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...