::my followers::

Sunday, November 13, 2011

bangga pulak baca artikel ni. ngahahaha

selamat petang anak-anak. ini sesi perkenalan kos cik cumie ye. hahahaha
tahu apa itu senibina landskap?
haaa..tak tahu, meh baca sini.
lai lai lai~

aku tak ingat bila punya artikel ni. tapi tahun ni punya la. and dalam bulan ni.

whoohh..sebagai student kos senibina landskap ni, tibe-tibe terasa bangga pulak baca artikel ni. ngahahaha

apa itu arkitek landskap?
well, setahu akulah. it's all about science and art. dia sama macam arkitek, bina bangunan tapi dari aspek landskap. means seni taman la. tapi bukan calang-calang okay. tengok landskap KLCC Park tu. tu kerja landscape architect la tu. tawu Central Park? kat New York tu? tu pun kerja landscape architect. and he's the one of the famous landscape architect in history. kalau architect at first dia consider technology and science je. so jadi kerja landscape architect yang convinientkan lagi certain project. whether it is environmental friendly ke tak.

tough tak kalau ambil jurusan senibina landskap?
tough or tak tu..i would say it was tough for me. yela..masa part 1 tawu kena maki, drawing kena campak atas lantai. 3 hari tak tido malam buat assignment. bukan esaimen taip-taip okay. drawing. kalau kena redo lagi la rasa macam nak terjun bangunan. ni situasi di UiTM Perak lah. aku tak tahulah kalau dekat u lain.

universiti yang tawarkan kos ini?
UiTM - Diploma and Degree
UTM - both Diploma and Degree.
UPM - Degree je rasa.
UIA - pun degree. tapi yang nak dari asasi pun ada. asasi senibina rasanya.
ini je rasa u yang tawarkan kos ni kat Malaysia. sebab ni bidang baru nak bertapak kat Malaysia.

kos ni belajar apa?
lukis la der. malu la kalau arkitek tak pandai lukis. tu kata lecturer aku la. tapi majoriti yang join kos ni (as far as i know) kena work hard. kalau pandai lukis tapi malas, bye bye. kalau tak pandai lukis tapi rajin practice. welcome. you will be successful. sebab mostly yang aku jumpa science based student yang ambil kimia, biologi macam aku. tapi survive je. tapi...kalau ada basic macam seni, lukisan kejuruteraan lagi la bagus.
favourite aku subject plant materials. hafal nama saintifik pokok. kena tawu macam mana daun dia, bunga, buah dia. batang dia macam mana. semualah! mostly akan kata susah..tapi aku lepas je setiap sem. :)

ini antara hasil kerja aku sepanjang bergelar student landscape architecture kat uitm perak.

drawing semua..aku tak ingat dah entri yang mana. tapi yang ni sebagai contoh 




yang ni nama dia kolaj. made out of torn magazines' pages. saket weyh nak buat benda alah ni. 


okay. that's all for today. for those SPM candidates yang berminat nak join kos ni. sila-silakan la apply dalam UPU korang nanti ye. :)
and welcome to the my new freshies. ngahahahaha
sem depan da senior la beb..part 5 a.k.a year 3. 
sukenyaaa...
ok bye guys. 

8 comments:

Nurul Ain said...

kak boleh bagi tips x nanti interview die soalan yg biase die tnye ap..lps tu tips untuk bg senang lulus.. :(

cIk cUmIe said...

@nurul ain : ouh, dapat interview ke? biasanya panel akan tanya apa pemahaman kita pasal senibina lanskap. adik boleh google, macam2 keluar nanti. macam skop kerja bidang arkitek lanskap ni. yang pasti nanti ada ujian melukis dan banyak sangat assignment yg memerlukan adik melukis. yang pentingkalau nak survive dlm bidang ni, kena rajin. :)

Shahida Bahari said...

Assignment prinsiple sama la dgn saya haha

Shahida Bahari said...

Assignment prinsiple sama la dgn saya haha

Tirah said...

Asasi senibina landskap kat u mana lagi ek?

Anonymous said...

kak nak tanya sains tulen pon boleh amek eh course ni even tak amek lk or seni time sekolah dulu?

Keluarannomor togel4d said...

ANGKA JITU DAN AKURAT HASIL RITUAL YANG BISA ANDA MENANGKAN HARI INI HUB NO =082=310=142=255 KY DARMO DENGAN KEMANPUAN SUPRANATURAL YANG DIMILIKINYA BISA MENEMBUS ALAM GHOIB DAN AKAN MEMBERIKAN KEMENANGAN ANDA HARI INI KARNA BELIAU AKAN SELALU MEMBANTU ANDA DENGAN ANGKA RITUALNYA YANG DI JAMIN 100% TEMBUS DAN MEMANTAU ANDA SELAMA PEMASANGAN ANGKA (SGP/HKG/MALAYSIA/ )SAMPAI AKHIR PUTARAN ANGKA TOGEL SELESAI DI PUTAR,

Anda cukup mendaftar dengan biaya sesui angka yang anda minta
sebagai biaya ritual untuk di belikan peralatan sesajen seperti :
KEMBANG,KEMENYANG,PISANG DAN TELUR AYAM KAMPUNG. Setelah biaya di kirim maka AKY DARMO akan membantu anda dengan ritual ghoib. Biaya yang anda keluarkan tidak sebanding dengan angka hasil ritual yang di berikan kepada anda semua.tapi ingat setelah tembus sisihkan sedikit buat yang memerlukan biar berkah. DAPATKAN SEKARANG JUGA ANGKA TEMBUS KY DARMO Call / Sms =082=310=142=255

. GHOIB: singapur 2D/3D/4D/

angka GHOIB: hongkong 2D/3D/4D/

angka GHOIB; malaysia 4D/6D/8D/

angka GHOIB; toto magnum 4D/5D/6D/

angka GHOIB; laos 4D/6D/8D

angka GHOIB; thailan

angka GHOIB; macau

angka ghoib; sidney

padil butterthreanz said...

salam kak .. minggu depan check temuduga UPU .. so mcm mna nak prepare ?? hehe mksud nyaa soaln2x dea lbih kurang mcm mna ?? sbab saya search asyik jumpa senibina jak .. tak jumpa pon senibina landskap .. hehe tokoh2x tu smuaaa .. soalan tnya apa yaa ?? hehe sorry yaa kak ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...