::my followers::

Friday, November 18, 2011

farewell treat : choc chip muffin

hello peeps.
i'm going back to seri iskandar tomorrow morning. alone. 
due to the no-one-wanted-to-send-me-back-to-the-campus, i have to take the bus. -______-
doakan aku selamat sampai. and doakan aku dapat kolej. :)
tadi sempat la bake some muffin. choc chip muffin.


here's the recipe. 



Bahan-bahan ( Hasilkan lebih kurang 24 biji)

  • 170 g mentega
  • 160 g gula kastor (boleh gunakan gula perang)
  • 4 biji telur gred A
  • 300 g tepung gandum
  • 50 g serbok coklat
  • 20 g baking powder
  • 1 camca teh esen vanilla
  • Choc chip utk filling secukupnya
  • cup secukupnya (kurang lebih 24 biji)
  • 160 ml susu coklat segar 




Cara-cara

  • Pukul mentega dan gula kastor hingga kembang. Masukkan telur satu per satu dan juga esen vanilla, sambil terus memukul hingga adunan menjadi putih.


  • Gaul tepung bersama baking powder, serbuk coklat dan ayak. Masukkan tepung ke dalam adunan mentega berselang-seli dgn susu segar hingga habis. Gaul rata.

  • Sudukan adunan ke dalam muffin cup, jangan penuh. Isikan sedikit chocolate chip dan tambah adunan muffin diatasnya. Anggaran 3/4 penuh. Tabur dgn sedikit lagi chocolate chip dan susun dalam dulang pembakar.
  • Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C, selama 20 - 25 minit. Bergantung pada keadaan oven masing-masing.
  • Keluarkan dan sejukkan. Nak makan masa hangat-hangat tu pun boleh juga..... sesuai untuk minum petang di taman (kalau ada taman laa......)
dedicated khas untuk inche jimmy. :)



tadaa..dah siap. sorry. gambar masa dalam cup tak ambil. khusyuk sangat sampai lupa. bhahahaha
actually buat untuk inche jimmy. sebab tu choc chip tu jadi macam tu. 

^________^

ok bye..ada masa jumpa lagi. tolong jaga blog ni yeah? will ya?

3 comments:

ummi sumayya said...

wahhh ! sedap ! sedap ! nak ! nak ! nanti buat sekali lagi , boh name aku ye ^_^

Lina_Lin said...

untk aku tak der lak kannnnnn?

Woofer Storm said...

nmpak sedap je ni..hehe

*follow sini..

*nak join contest tak??jommm

http://www.wooferstorm.com/2011/11/contest-blogger-idol-by-achie-eyda.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...