::my followers::

Thursday, November 10, 2011

kempunan nak makan cakoi hah~

selamat petang dan assalamualaikum para bloggers sekalian. 
hari ini cik cumie dah selesai lagi satu misi.
misi nak makan cakoi. kalau nak carik memang tak jumpa la kan kat sini. 
tapi carik kat google..jumpa resepi. apelagi, terus start eksperimen la cik cumie lepas lunch tadi. 
sebab tu sengaja masak kari daging tengah hari tadi. nyum3. 
and mula-mula tu tawakal jela kan..sebab takut tak jadi. tapi...tengok ni...


*
*
*
*
*
*
*
*
*

tadaaa..jadi pun first trial. tapi bentuk tak cantek. hahaha

resepi asal aku ambil kat sini..tapi lepas tu aku modify sikit-sikit jadi macam ni.
kalau resepi asal tu banyak. kalau buat setengah pun still banyak. so yang aku letak dalam ni resepi yang dah di separuhkan. cukup la untuk sekali minum petang.



  • 200gm tepung gandum cap apa pun tak kisah.
  • 1/2 cawan air
  • 1/2 sudu besar marjerin (cairkan) tapi..aku x cairkan pun. 
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1 1/2 sudu besar gula
  • 1/2 sudu besar susu pekat manis
  • 1/2 biji kuning telur aku hambek sekali putih telur. membazir tawu nak asing-asing.
  • 1 1/2 sudu teh yis kering (mauripan)
  • 1/4 sudu teh soda bikerbonat
  • minyak utk goreng


Cara-cara yang simple as easy as ABC.

  1. campur semua sekali kecuali tepung. kacau sebati.
  2. pastu masukkan air sedikit demi sedikit dan uli lagi. kalau agak2 macam lembik sangat sampai susah nak uli,tambah tepung lagi. sampai nampak cantik bila uli. uli sampai tak melekat-lekat tawu.
  3. lepas tu, tutup adunan selama 1 jam. tengok kembang ke tak. kalau tak..tu maksud dia x jadi la tu. hahaha
  4. ehhh..xdelah. tipu je. 
  5. canai agak2 4-5cm memanjang..potong memendek anggaran 1-1.5 inci. 
  6. tekan lidi sate yang dah dicelpkan dalam air atas doh yang memanjang tadi. 
  7. lekatkan dia. so dah jadi macam berkembarkan? susun elok2 dalam pinggan or apa-apa la yang korang suka. kalau kat bazar ramadhan tu, mak cik tu potong terus campak dalam kuali. ni untuk beginner macam aku ni hah, susun la dalam pinggan.
  8. bila minyak dah panas, ambil cakoi tadi and tarik sedikit biar dia memanjang sebelum letak dalam minyak..sebab tu dia nampak panjang. 
  9. jangan goreng lama-lama. sebab dia cepat je hangit. aku punya tadi dah hitam sikit. tak comel dah. -______-

lupa la nak ambil gambar step by step tadi..kalau tak lagi senag faham. kan kan kan? tak apa. agak-gagak baca pun faham la kan? sedapnya makan panas-panas dengan air teh o petang-petang ni.
ok bye and selamat mencuba.



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...