::my followers::

Friday, November 11, 2011

kidal. istimewa atau tak?

assalamualaikum bloggers. and selamat pagi. hari ini 11.11.11
what a nice date to make something memorable with it. hah..nak tunang memang taklah kan. baru nak masuk 20. nak kahwin lagi la tak. tak ada orang masuk meminang. bhahaha. okay enough with the intro. hari ni supposedly nak cerita pasal orang kidal. me! me! me! 
korang kidal ke? ada adik-beradik kidal? checkitout.



Secara amnya kidal juga bermaksud lebih menguasai otak di sebelah kanan. Ini adalah kerana otak kita berfungsi secara menyongsang iaitu otak sebelah kiri menguasai bahagian tubuh badan yang di sebelah kanan dan otak sebelah kanan pula menguasai bahagian tubuh badan yang di sebelah kiri. Otak sebelah kiri (cenderung menggunakan tangan kanan) menguasai kawalan pertuturan, bahasa, tulisan, lojik, matematik dan sains. Otak sebelah kanan (cenderung menggunakan tangan kiri) menguasai kawalan muzik, seni, kreativiti, tanggapan, emosi dan kebijaksanaan.Dengan penguasaan otak ini adalah dikatakan individu kidal lebih bijak dari segi kreativiti dan seni berbanding mereka yang menggunakan tangan kanan.

once lefthanded, always a lefthanded. source
wahhh..kalau dah leftie tu, takkan boleh nak jadi rightie. betul-betul-betul. this fact is in.
aku dah pernah try la kan, tapi tak boleh la. tapi ada jugak individu yang boleh menulis guna kedua-dua belah tangan. tapi i am still balancing my hand. sebab tak semua kerja aku guna tangan kiri. menulis kiri, pegang raket kanan. tumbuk sambal belacan, both hands, masak, pegang sudip kanan. hurm..pelik pulak rasa. hahahaha 


otak kanan. lebih kreatif.
iye. terbukti dari beberapa pemerhatian okay. this fact is in. leonardo da vinci kidal. ye..pelukis terkenal yang lukis monalisa tu. ehemm..aku pun kidal and aku lebih kreatif dari kawan-kawan yang tak kidal. bhahahaha..sebab dorang sendiri yang kata macam tu. budak kelas aku, ramai kidal. and dorang memang terrer melukis. tapi yang spoil sikit, one of my lecturer cakap orang kidal punya lettering (tulisan standard untuk architecture) huduh. tapi ada jugak lecturer aku kidal. cantik je lettering beliau. pasal lettering ni pun agak untung bagi orang kidal sebab bila guna setsquare tak akan kena pada tulisan. get what i mean? okay, bayangkan anda pegang pen tangan kanan, tangan kiri pegang setsquare. menulis macam guna pembaris tu. dari kiri ke kanan. mestila setsquare tu kena dekat tulisan dakwat yang baru tulis tu kan? effect, tulisan comot, kalau tunggu kering, lambat.
tapi sebaliknya untuk orang kidal. pen tangan kiri and setsquare tangan kanan. bila tulis, tak effect. and lebih laju. hehehehehe. i love being a leftie. *wink wink*




kidal lebih penakut. source
hurmm..yang ni  aku tak tahu. sebab aku rasa aku tak adalah penakut pun. elok je pegi toilet kul 2,3 pagi sensorang. kawan-kawan hostel yang sibuk nak berteman even baru pukul 11 malam. so..yang ni totally out. bhahahahaha



fakta lain :-



  1. Secara kasarnya sekitar 10-15% daripada penduduk dunia adalah kidal.
  2. Orang kidal tidak semestinya mempunyai kedua ibubapa yang juga kidal. 
  3. Menurut kajian tidak ada sesiapapun dapat mendefinasikan mengapa sesetengah individu itu dilahirkan kidal. Tidak ada gen yg. mengaitkan orang kidal dapat dikenalpasti, tetapi ianya mempunyai kaitan didalam sesebuah keluarga.
  4. Leonardo da Vinci menulis kesemua data peribadinya dari kanan ke kiri (seperti penulisan jawi) sehinggakan sesiapa yang ingin membacanya terpaksa menggunakan cermin utk. menterjemahkan mesej-mesejnya.
  5. Hari istimewa unutk orang kidal adalah Hari Kidal Sedunia yang disambut pada 13 Ogos setiap tahun.(ni budaya orang barat-tak perlu ikut..huhu)
  6. Lebih ramai lelaki yang kidal berbanding perempuan.



that all for today..
ok bye.. :)





2 comments:

Nurhafizah Mohd Noor said...

dlm family sy sorang sja kidal .
org ckp kidal ni unik skit . hehe

Lina_Lin said...

aku kidal jugak, lecturer aku ckp orang kidal susah nak wat subjek critical thinking..hhahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...